Warning: set_time_limit() has been disabled for security reasons in /www/wp-content/plugins/subscribe2/subscribe2.php on line 64 Privacy wetgeving – Tandartsassistente van nu

Privacy wetgeving

Privacy wetgeving is eigenlijk helemaal niet nieuw.
Vanaf 25 mei 2018 is de AVG (Algemene verordening Gegevensbescherming) van toepassing, de Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens geldt dan niet meer.
Dat dit gaat gebeuren is al sinds 2016 bekend.

Met de AVG hebben alle landen binnen de EU dezelfdeĀ regels rondom privacy.

Maar wat is privacy nu eigenlijk?

Dat is soms best moeilijk te beoordelen.
Neem bijvoorbeeld je thuis situatie…
Daar leg je de lat waarschijnlijk een stuk minder hoog bij een toiletbezoek dan wanneer je dat op het werk doet. Thuis zal het je misschien niets uitmaken dat je partner in dezelfde ruimte is als jij terwijl jij ‘je ding’ doet šŸ˜‰ Op het werk controleer je waarschijnlijk 2x of je de deur wel echt op slot hebt gedaan.

Kom je bij de supermarkt bij de kassa en de kassiĆØre vraagt je ineens of je allergieĆ«n hebt of helemaal gezond bent vraag je je hoogst waarschijnlijk af waar dat mens zich mee bemoeit.
Bij de huisarts of specialist zul je hier waarschijnlijk klakkeloos en zonder na te denken antwoord op geven.

 

Privacy is dus heel persoonlijk en vooral ook heel erg situatie afhankelijk.

De AVG gaat over de bescherming van de persoonsgegevens van de zogenaamde ‘betrokkene’ in onze werksituatie is dat de patiĆ«nt/cliĆ«nt/klant.

Het maakt dan niet uit of je alleen gegevens verzamelt/ bijwerkt/ opvraagt/ raadpleegt/ wist of vernietigt. zodra een handeling betrekking heeft op persoonsgegevens (naam, adres, transactiegegevens, godsdienst, gezondheid, BSN en ga zo maar door) valt dit onder de AVG.

Bedenk ook vooral bij alle handelingen die je uitvoert hoe je het zelf zou vinden als het jouw gegevens waren die nu voor je neus zouden liggen, zodra je beseft dat je dat geen fijn idee zou vinden weet je eigenlijk al meteen dat je niet goed bezig bent…. klinkt simpel he. Helaas is het allemaal niet zooo gemakkelijk.

Verantwoordelijkheid voor het werken/ verwerken van persoonsgegevens ligt niet bij 1 of 2 personen die zich daar mee bezig houden. Iedereen moet er bewust mee bezig zijn. Die verantwoording ligt bij het hele team, dus bij iedereen die met persoonsgegevens werkt.

 

Wanneer telt de AVG niet?

Buiten de EU
en bij persoonlijke of huishoudelijke activiteiten

 

Een aantal tips:

Verzamel alleen wat je echt nodig hebt.
Maak geen onnodige kopieƫn
Gooi weg wat je niet nodig hebt (let hierbij wel op hoelang je iets moet/mag bewaren.

En mocht je nog ergens een bijeenkomst kunnen bijwonen? ZEKER DOEN!

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.